Spis treści:
Przepis na wywar z liści rabarbaru
Składniki na wywar z liści rabarbaru:
- kilogram świeżych liści,
- 10-15 litrów wody.
Przygotowanie wywaru:
- Początkowo należy poszarpać liście rabarbaru.
- Następnie przekładamy do garnków i zagotowujemy w wodzie.
- Potem schładzamy pozostawiając do ostygnięcia.
- Przecedzamy całość i wlewamy wywar do spryskiwacza.
- Nie rozcieńczamy zarówno do oprysków, jak i do podlewania.
- Doskonale sprawdza się przy ochronie przeciwko gąsienicom i mszycom burakowym.
- ma zastosowanie także przy przędziorkach - wystarczy zrobić oprysk w pełnym słońcu, aby zwiększyć działanie.
Przepis na gnojówkę z rabarbaru
Składniki na gnojówkę z rabarbaru:
- 2 kilogramy rabarbaru,
- 15 litrów wody.
Przygotowanie gnojówki:
- Drobno pokrój liście i zielne części rabarbaru.
- Przełóż do większego słoja czy też beczki.
- Zalej wodą i pozostaw na około tydzień lub dwa.
- Podczas wykorzystania do wzmocnienia roślin nie należy rozcieńczać mieszanki.
- Przy opryskach jest skuteczna przeciwko przędziorkom - stosujemy w stosunku 1:5.
- Tak przygotowana gnojówka nie tylko wzmacnia, ale też odstrasza ślimaki.
- Polej gnojówkę między rzędami warzyw - zarówno w gruncie, jak i podwyższonych grządkach.
Opryski z gnojówki z rabarbaru muszą być wykonywane podczas umiarkowanej pogody - podczas upałów są niewskazane.
Komentarze